EIC & CNM - Muskelsygdomme.

EIC & CNM - Muskelsygdomme.

                                           Med muskellidelsen Execise Induced Collaps forkortet EIC har DKK besluttet at labradorhvalpe ikke kan registreres, medmindre begge forældre inden parringen er DNA testede for EIC.

Der sker af og til ændringer i racens avlskrav, derfor er det altid en god ide at checke hos Dansk Kennel Klub eller Dansk Retriever Klub, hvis man vil have de sidste opdateringer med.

Udover selve avlskravene er det almindeligt, men ikke noget formelt avlskrav, at Labrador også gen-testes for lidelserne EIC (Exercise Induced Collapse) og CNM (Centro Nuclear Myopathy). Begge disse lidelser nedarves antagelig recessivt, som beskrevet i skemaet nedenfor. Man kan læse mere om EIC og CNM på Labrador Retrievers hjemmeside: http://www.labrador-retriever.dk/
 
Arvegangen for recessivt nedarvede lidelser:

Clear :
(Fri for anlægget)
 
 

Individet er helt fri for mutationen, og kan dermed aldrig udvikle sygdommen eller give sygdomsanlægget videre til sit afkom
 

Carrier :
(Anlægsbærer af mutationen på den ENE gen)
 

individet er anlægsbærer, som kun bærer mutationen på det ene gen-allel, og aldrig kan udvikle den aktuelle lidelse, men som dog med 50% statistisk sandsynlighed vil give anlægget videre til sit afkom. Med en avlspartner med status Fri vil afkommet enten have status Fri eller status Anlægsbærer.

I ingen af tilfældene vil afkommet kunne udvikle den aktuelle lidelse.

Det er derfor tilladt at parre et individ med status CARRIER med et individ med status CLEAR (FRI).
 

Affected :
(Anlægsbærer af mutationen på BEGGE gener)

Individet er dobbelt anlægsbærer, dvs. bærer mutationen på begge genalleller, hvorved det på et tidspunkt med stor sandsynlighed vil udvikle lidelsen. Den dobbelte anlægsbærer vil altid give anlægget videre til sit afkom.
Der bør ikke avles på individer med status AFFECTED.

                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                           
Klik her for en video af en EIC episode

 

                                            Centronuclear Myopathy forkortet CNM er en sygdom der påvirker musklerne i unge hvalpe og som topper omkring hvalpenes første fødselsdag. Der er 2 gener involveret i den stand og begge forældre bidrager med en. Det er velkendt, at hvis kun en af forældrene har genet, vil hvalpen være bærer til sine egne børn en dag.

                                           I de første par uger af livet vil du kunne kende en hvalp der har denne dødelige sygdom – ca. 2 uger efter fødslen vil vægttab være indlysende og hvalpen vil have en meget usikker og ukoordineret gangart vil kunne observeres. Gangbesvær og svage muskler er tidlige symptomer på CNM hos Labrador racen, som udvikles hurtigt og gradvist bliver værre indtil hunden er helt halt. Der findes ingen kur for CNM og hvalpen vil ikke leve lang tid.
   

Nyeste kommentarer

22.08 | 18:09

Hej Kristina ja det kan du da jeg vel gerne at du skriver en mail til hvor du bor og tlf nr.

22.08 | 17:05

Hej Noel
Kan se I forventer hvalpe i uge 37. Er det stadig muligt at bliver skrevet op?
Dbh Kristina

18.07 | 09:19

Hej har du en hvalp helst en hunhund? Mvh
Jeanette Gadegaard

17.03 | 11:33

Vi søger en tæve, gerne gul, men ikke høj prioritet.